skip to Main Content

Voorkomen beter dan genezen? Zeker bij woningbrand!

WoningbrandEen huis is een eerste levensbehoefte en daarom enorm waardevol. Daarom is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Een woningbrand zou je huis namelijk kunnen verwoesten, een echte nachtmerrie. Iets wat we dus ten alle tijden proberen te voorkomen. Kun je daar wel wat tips bij gebruiken? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om het risico op brand in huis zo klein mogelijk te maken.

Branden ontstaan vaak door elektrische apparaten

Er zijn een aantal factoren die de kans op brand in huis vergroten. Eén van die factoren zijn elektrische apparaten. Daarmee willen we niet zeggen dat je nu alle elektrische apparaten moet verbannen uit huis. Wel is het belangrijk om goed na te denken over welke elektrische apparaten er aanstaan. Deze apparaten vormen namelijk pas een risico als ze aanstaan. Ook apparaten die op stand-by staan vormen extra risico. Schakel daarom apparaten altijd uit als ze niet gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan de tv waar niemand naar kijkt, of de PC die aan is blijven staan omdat je hem straks nog nodig hebt. Zeker wanneer je het huis verlaat is het belangrijk om dit soort apparaten uit te schakelen.

Wees alert tijdens het koken

Ook tijdens het koken ontstaan er relatief veel woningbranden. Dat heeft twee oorzaken. De belangrijkste oorzaak van brand die ontstaat tijdens het koken is onoplettendheid. Ga je tijdens het koken even naar boven of in de tuin zitten? Dat is waar het vaak misgaat. Blijf tijdens het koken in de buurt van het gasfornuis. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe er gehandeld moet worden als het dan toch misgaat. Bij een vlam in de pan moet er bijvoorbeeld zo snel mogelijk een deksel op de pan geplaatst worden. Een andere mogelijkheid is het gas dichtdraaien en een blusdeken over de pan leggen. Zorg daarom dat er een blusdeken binnen handbereik is in de keuken.

Blaas kaarsen uit

Er is niets op tegen om een kaarsje te branden in huis, dit zorgt namelijk voor een fijne sfeer. Kaarsen zijn wel een belangrijke oorzaak van woningbrand. Dat komt omdat mensen kaarsen vaak laten branden als ze een ruimte verlaten. Mocht het dan misgaan, dan heeft niemand dit in de gaten. De brand kan zich zo snel uitbreiden en enorme schade aanrichten. Blaas kaarsen daarom altijd uit als je de ruimte verlaat.

Hang rookmelders op

Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom kan het natuurlijk altijd misgaan. Door rookmelders op te hangen ben je hier snel van op de hoogte. Bij minimale rookontwikkeling zal de rookmelder namelijk al alarm slaan. Zo kun je snel ingrijpen en voorkomen dat een brand zich verder uitbreidt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top